Argentinas president Cristina Fernández vid kistan med hennes avlidne make Néstor Kirchner. Foto: Scanpix.
Argentina

Hundratusentals sörjer Néstor Kirchner

Néstor Kirchner begravs i dag
2:13 min

I dag begravs Argentinas förre president Néstor Kirchner. Under hela gårdagen och hela natten har hundratusentals människor defilerat förbi hans kista. Bland dem nästan alla Sydamerikas presidenter.

– Styrka Cristina. Folket är på din sida. Det är en stor man som har dött.

Efter timmar i kilometerlånga köer gav sörjande argentinare sina kondoleanser till Cristina Fernández, Argentinas president och Néstor Kirchners änka.

Néstor Kirchner och Cristina Fernández var ända sedan de förälskade sig i varandra, när de fortfarande var studenter på universitet i La Plata, strax utanför Buenos Aires, ett par i alla avseenden, kanske fram för allt politiskt.

De var ett politiskt team av sällan skådat slag. En del beskriver dem nästan som ett eget politiskt parti.

Deras politiska karriärer gick parallellt. Medan Néstor valdes till guvernör i sin födelseprovins Santa Cruz i södra Argentina, valdes Cristina till senator i parlamentet i Buenos Aires.

Men trots att det var hon som först skapade sig en nationell plattform, så var det han som först blev president.

En del menar att Cristina var den mest intellektuella och kanske också den mest ideologiska av dem. Néstor, däremot, var den store operatören, den som byggde upp nödvändiga nätverk och relationer, den som kunde kontrollera partiet och den starka fackföreningsrörelsen och, inte minst, den som fick över de oförsonligt kritiska mödrarna på Plaza de Mayo på sin sida genom att upphäva de amnestilagar som tidigare regeringar genomfört som eftergift gentemot militären.

Men Néstor Kirchner var också en polariserande figur som delade det argentinska samhället. Den stora frågan är vad som ska hända nu.

Cristina Fernández har inte alls samma dominerande inflytande över den heterogena peronistiska rörelsen som sin make, men hon är heller inte så polariserande gentemot det övriga samhället som han.

Det finns risk för förlamande interna konflikter inom peroniströrelsen. Men också möjligheter till en mer försonande hållning gentemot oppositionen.

Vilken väg hon ska välja måste Cristina Fernández den här gången bestämma på egen hand utan Néstors råd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".