John Ging, till höger, talar med en arbetare på ett av UNWRA:s lager i Gaza City. Foto: Adel Hana/Scanpix.

Uppluckrad blockad minskar inte nöden i Gaza

80 procent av invånarna är beroende av hjälpsändningar
2:14 min

De 1,5 miljoner invånarna i Gaza lever i lika stor nöd som tidigare, trots att Israel lättade något på blockaden efter uppmärksamheten kring Ship to Gaza-konvojen. Det säger John Ging, som är chef för UNWRA, FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar i Gaza.

Numera är butiker i Gaza visserligen fyllda med dagligvaror, men det beror på att invånarna inte har råd att köpa något, säger John Ging som är på besök i Stockholm.

80 procent av gazaborna är fortfarande beroende av hjälpsändningar. 95 procent av näringslivet ligger nere. 90 procent av dricksvattnet är otjänligt och hälsosituationen är bedrövlig.

Sedan Israel lättade något på blockaden efter uppmärksamheten kring Ship to Gazakonvojen i maj, då nio människor dödades, är det bara omvärlden, som Israel och Egypten, som har fått det lättare, säger John Ging.

Det politiska trycket och medias intresse för Gaza avtog medan effekten av blockaden fortfarande är lika påtaglig för gazaborna.

Israel släpper till exempel inte in cement och andra byggnadsmaterial. Över 60 000 hem skadades eller förstördes under kriget i Gaza vintern 2008 – 2009, enligt FN:s siffror. Få har ännu kunnat repareras.

Över hälften av Gazas invånare är barn och skolsystemet svårt sargat. FN vill bygga 100 skolor. Israel överväger nu att kanske släppa igenom byggmaterial till åtta skolor.

John Ging pekar på att många av de här barnen nu i stället hamnar i skolor som står under Hamas inflytande.

Han säger att många gazabor, otroligt nog, fortfarande är för en tvåstatslösning där palestinier och israeler kan leva i fred sida vid sida, enligt en norsk opinionsundersökning i Gaza nyligen.

Det är den goda nyheten, som vi måste arbetare vidare från, säger John Ging. Men det finns sämre nyheter också.

"De dåliga nyheterna är att gazabor tappar hoppet. Omvärlden har en möjlighet att förändra situationen för gazaborna. Nu", säger John Ging, chef för FN-organet UNWRA i Gaza.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".