Trög återhämtning i USA:s ekonomi

Fedchefen vill ha åtgärder
1:10 min

USA:s tillväxt blev två procent under det tredje kvartalet i år, visar nya siffror från amerikanska handelsdepartementet.

Ekonomin fortsätter att växa, men i blygsam takt. USAs bruttonationalprodukt ökade med precis två procent det senaste kvartalet - det var exakt vad de flesta analytiker räknat med, och en något större tillväxt än förra kvartalet då siffran hamnade på 1,7 procent.

Den nya statistiken tyder alltså på att återhämtningen i den amerikanska ekonomin fortsätter att gå trögt.

Ledande ekonomer menar att två procents tillväxt inte räcker för att få ned arbetslösheten - och det bäddar för nya åtgärder från centralbanken. I nästa vecka väntas Federal Reserve besluta om ett nytt program för stödköp av statsobligationer, för att på så sätt få ned ränteläget och stimulera till mer konsumtion.

Det spekuleras i att Fed kommer pumpa in runt 100 miljarder dollar per månad till obligationsköp. Fedchefen Ben Bernanke har flera gånger senaste veckorna talat om behovet av ytterligare åtgärder, och det gör att förväntningarna är högt ställda på att centralbanken ska agera vid mötet i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".