Mary Donaldson och kronprins Frederik.

Stor säkerhet kring danskt prinsbröllop

I morgon, fredag, stundar det som danskarna kallar århundradets bröllop. Kronprins Frederik gifter sig med Mary Donaldson från Australien. Både Danmark och Australien har militärpersonal i Irak och säkerhetsarrangemanget runt bröllopet är stort.

Dansk polis har nu uppmanat köpenhamnarna att bli privata terroristspanare.

Kortegevägen löper genom centrala Köpenhamn och polisen har kontaktat de som bor och arbetar längs vägen och uppmanat dem att rapportera allt misstänkt de ser.

– Det är ett samarbete som Köpenhamnspolisen tror mycket på, säger polisens talesman Flemming Munch.

Inga konkreta hot
Enligt dansk säkerhetspolis finns det inga konkreta hot mot det danska kungahuset, men det danska militära engagemanget i Irak och den danska statsministern Anders Fogh Rasmussens tal nyligen om att utöka den danska truppen gör att säkerhetsarrangemanget blir omfattande.

Centrala Köpenhamn stängs av för all trafik. Det exakta antalet poliser på plats är hemligt, men det rör sig troligen om mellan 2 000 och 4 000 poliser.

Namnen på de 800 utländska gäster som kommer att trängas i Köpenhamns domkyrka på fredag är också hemliga.

Polisen vill inte synas
Den danska polisens taktik är, som vid tidigare stora arrangemang, att inte synas. Man finns med stora rörliga styrkor i bakgrunden.

Köpenhamnspolisen tror inte heller att den aviserade gatufesten som Reclaim the streets ordnar samtidigt som brudparet lämnar domkyrkan kommer att vålla några problem.

Troligen en lugn dag
Några av de 250 000 köpenhamnare som kommer att finnas på gatorna i Drottningens by på fredag tror också att den stora dagen blir en lugn dag.

När brudparet och gästerna har samlats för middag och dans senare på kvällen och fyrverkeriet lyser upp himlen över Fredensborgs slott, kommer säkerhetsfolket att dra en suck av lättnad, tror polisens talesman Flemming Munch.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista