Den amerikanske gisslan Nick Berg.

Upprörda känslor i USA efter avrättning

I USA är upprördheten stor efter mordet på Nick Berg, gisslan som dödades av en terrorgrupp i Irak, som sedan la ut en videofilm av avrättningen på sin hemsida.

Mediarapporteringen är omfattande, precis som kring förnedringen av irakiska fångar.

Den demokratiske senatorn Bill Nelson tillhör de många som ser en direkt koppling mellan bilderna på de amerikanska övergreppen och terrorgruppens avrättning.

Hos den amerikanska allmänheten finns också en oro för konsekvenserna. New Yorkbon Jonathan Warner anser att enbart USA:s närvaro i Irak gör att människor söker sig till terrorgruppen al-Qaida.

Men den republikanske senatorn Saxby Chambliss anser att den grymma avrättningen av Nick Berg är ytterligare visar varför USA måste lyckas med sin målsättning att utrota terrorismen.

Får se fler bilder
Senare under onsdagen ska för övrigt just Chambliss och alla andra kongressledamöter under tre timmar få möjligheten att se de hittills opublicerade bilderna av amerikanska övergrepp, bilder som bland andra försvarsminister Donald Rumsfeld sagt är värre än de som hittills blivit kända.

Det är inte bestämt om och i så fall när den amerikanska allmänheten ska få se de nya fotona.

Tv-program
Däremot kommer TV-kanalen CBS i under natten till torsdag svensk tid att sända ett program från det beryktade Abu Ghurayb-fängelset.

Enligt förhandsuppgifterna rör det sig om videofilm, tagen av en amerikansk soldat. Den visar inte några övergrepp, däremot amerikanska soldaters uppenbara likgiltighet inför eller avsky mot de irakiska fångarna.

Amerikanska medier fylls nu med vad en krönikör idag kallar ”skrämmande bevis på känslokyla och grymhet både hos våra fiender och hos amerikaner”.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".