"Falska bilder av brittiska övergrepp"

Den brittiske premiärministern Tony Blair sade på onsdagen att de foton som publicerades för knappt två veckor sedan och sades visa hur brittiska soldater misshandlar och förnedrar en irakisk fånge med all säkerhet är falska.

Blair, som blev hårt ansatt av frågor i parlamentet, sade att inga bevis finns för att brittiska styrkor skulle ha gjort sig skyldiga till systematiska övergrepp i Irak.

Tvivel har uttalats länge, men Tony Blair känner sig uppenbarligen säker nog nu för att säga det högt: fotona som publicerades i tidningen Daily Mirror för snart två veckor sedan och visade vad som såg ut som en brittisk soldat som misshandlar och kissar på en irakisk fånge med säck över huvudet, är med all sannolikhet inte äkta.

Rekonstruktioner
Enligt läckor till flera brittiska tidningar har de militära utredarna spårat lastbilen som bilderna togs i. Den bilen har aldrig varit i Irak.

En teori är att fotona är en rekonstruktion, att soldaterna som vände sig till tidningen ville ha bildbevis med sig som stöd för sin berättelse om begångna övergrepp.

Men även om bilderna är ett falsarium så är skadan skedd, de är spridda över världen.

Orsakat skada
Tony Blair medgav på onsdagen att den senaste tidens anklagelser om framför allt amerikanska men också brittiska övergrepp i Irak har orsakat väldig skada.

Men han vidhöll att mot brittiska trupper finns inga anklagelser om systematiska övergrepp och att alla anklagelser och synpunkter som har framförts om britterna, har tagits på djupt allvar, utretts och åtgärdats.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista