Intresset för åtalet mot pastorn och barnflickan i Knutby var stort. Åklagare Elin Blank intervjuas av media.

Pastorn drömde att fruarna skulle dö

På onsdagen väcktes åtal mot pastorn och barnflickan i Knutby, för bland annat mord och mordförsök. Samtidigt blev hela förundersökningen offentlig och polis, åklagare och advokater kan nu kommentera vad som ledde som ledde fram till gärningarna.

Pingstpastorn åtalas för att ha förmått barnflickan att döda och att själv ha dödat sin första hustru 1999.

Enligt åklagarna, som åberopar sakkunniga, kunde det inte vara en olycka när den första frun dog i badkaret.

I januari sköt barnflickan ihjäl hans andra fru. Enligt åklagaren Elin Blank för att pastorn hade uppmanat henne till det.

– Han har förmått henne att göra det här och fått henne att tro att hon gjorde det på uppdrag av Gud, på något sätt, säger hon.

Kunde inte skiljas
Enligt Elin Blank kan motivet ha varit att en pingstpastor inte kan skiljas.

Enligt vittnen ska han också ha sagt om båda sina fruar att de inte levde rent och att räddningen för dem skulle vara att dö. Han har också haft drömmar om att de ska dö.

Men själv nekar pastorn till brott och enligt hans advokat, Ola Nordström, har han haft sådana drömmar om flera i församlingen.

– Det är närmast ett inslag i kulturen, i religionsutövningen, att man strävar efter att få komma hem till Gud.

Ville han att de skulle dö?

– Det ville han inte, säger advokat Ola Nordström.

Kriminalinspektör Leif Spånbo har förhört pastorn. Förhören har innehållit många samtal om livet i församlingen där kampen mot demoner varit kraftfull och just pastorns roll i den kampen var mycket stark.

– Pastorn blev väldigt väl sedd därute. Han brukar säga att han fick mycket sol på ryggen, det vill säga att han fick mycket klappar på ryggen och man tyckte att han var duktig och bra och att han stod väldigt nära Gud. Sedan är det upp till varje individ att återfå markkontakten efter sådana resor och det tror jag att han har fått idag, säger Leif Spånbo.

Ser han på ett annorlunda sätt idag på de liv de levde därute?

– Ja, det säger han sig göra i alla fall, säger han.

Idag har pastorn tagit avstånd ifrån det liv man levde i församlingen.

Jan Halling är den förhörsledare som förhört barnflickan. Han berättar att det var en mycket osäker person han mötte den 11 januari i år.

– När hon kom in var hon väldigt osäker, dålig självkänsla. Idag är hon fortfarande osäker naturligtvis, men inte lika osäker och det tror jag beror på att hon själv har fått en insikt om att hon har varit påverkad av pastorn. Den insikten hade hon inte när hon kom hit, det är min bedömning, säger han.

Ville visa sig trogen Gud
Men att hon tidigare var mottaglig för påtryckningar berodde enligt hennes advokat Christer Söderberg på att hon mådde så dåligt. Hon hade religiösa grubblerier och kände sig långt ifrån Gud.

– Hon har sökt sig närmare Gud för att få nåd, som hon själv säger.

Vad skulle syftet vara med att utföra gärningarna? Vad skulle hon uppnå med det?

– Det är ett bevis på en egen viljehandling. Vi ska väl lägga till också att hon har länge haft liknelsen från bibeln om Abraham som ska offra sin egen son, så det handlade i mångt och mycket om att hon skulle visa sig trogen Gud, säger barnflickans advokat Christer Söderberg.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se
Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".