Pedro Almodovar inleder i Cannes.

Fransk filmfestival invigs

I Cannes invigs den 57:e filmfestivalen klockan 19.00 på onsdagen svensk tid, med mycket glamour som sig bör. Inledningsfilmen är gjord av spanjoren Pedro Almodòvar.

På filmfestivalen i Cannes slår man nästan knut på sig för att få ihop de svårfördelade storheterna glamour och seriositet.

Kritikerna måste få sitt av stor filmkonst. Skvallerpress amatörfotografer och kändisjägare sitt av tjusiga megastjärnor i osannolika utstyrslar. Och festivalen lyckas.

Firmafest
4 000 journalister och 30 000 besökare lockas hit till filmvärldens största firmafest.

I år finns ingen svensk film i någon officiell serie. Inte ens en nordisk. Över detta rår man inte. Festivalen väljer själv vad som passar dem.

Almodòvar inleder festival
Först ut av de utvalda att skrida upp för den röda mattan är spanjoren Pedro Almodòvar, mannen bakom filmerna Allt om min mamma och Tala till henne.

Hans nya heter La Mala Educacion, ungefär ”Dålig uppfostran” i översättning. Den handlar om kyrkliga pedofiler, knarkande transsexuella och tjusiga bögar.

Med andra ord: 100 procent Almodòvar som startar den 57:e filmfestivalen i Cannes.

Gunnar Bolin, Cannes
gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista