Kommunförbundets och landstingsförbundets ordförande Ilmar Reepalu och Lars Isaksson.

Miljardunderskott för kommunerna

Tillsammans kommer Sveriges kommuner och landsting att gå 10 miljarder kronor back i år. Det stod klart när Kommun- och landstingsförbundens ekonomer på onsdagen presenterade sin prognos. En av orsakerna till underskottet är ett minskat statsbidrag från regeringen, som kom som något av en överraskning.

– Skatteinkomsterna är alldeles får låga beroende på att arbetslösheten är för hög, sysselsättnignen för låg och regeringens senaste besked. Man gav oss besked om vad vi skulle räkna med 2004 och sedan tar man tillbaka det nu när vi har kommit en tredjedel in på året, säger Erik Langby, moderat kommunalråd i Nacka, som väntas gå med ett underskott på runt 100 miljoner i år.

6 miljarder i underskott
Kommunerna går från ett sammanlagt överskott på 1,5 miljard kronor förra året, till ett underskott på 6 miljarder i år.

Att siffrorna pekade uppåt förra året berodde bland annat på uppskattningar om ett kraftigt ökande skatteunderlag. Det visade sig dock vara lite väl optimistiskt. Istället har arbetslösheten ökat mer än beräknat och skatteintäkterna varit mindre.

En annan missräkning är att regeringens vackra ord om mer pengar till kommuner och landsting, förvandlades till ett minskat statsbidrag med 2,6 miljarder i vårbudgeten.

Ökade ansvarsområden
Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu, som är ordförande i Kommunförbundet, är kritisk mot regering och riksdag som samtidigt ökar på kommunernas ansvarsområden, vilket innebär kostnadsökningar för till exempel handikappomsorg och barnomsorg.

– Oavsett för vilket parti som sitter i riksdagen är de väldigt duktiga på att tala om på vilket sätt vi ska förbättra och förstärka vårt samhälle med olika välfärdsreformer. Riksdagen kan gärna ta de lite finare besluten, men samtidigt måste den ta de lite mer negativa besluten om hur reformerna ska finansieras, säger Ilmar Reepalu.

4 miljarder back för landstingen
För landstingens del innebär 2004 ett underskott på 4 miljarder kronor och det kommer innebära uppsägningar runt om i landet, säger landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson.

– Det kommer att bli en ökad uppsägning av personal med de förutsättningar som i dag är kända, säger han.

Linda Lundqvist
linda.lundqvist@sr.se

Sören Granath
soren.grantah@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista