Nya EU-länder bryter mot stabiltetspakten

En majoritet av EU:s nya medlemsländer har så dåliga finanser att de bryter mot en eller två bestämmelser i EU:s så kallade stabilitetspakt, det vill säga de regler som ska få EU:s medlemsländer att gå i samma takt.

EU-kommissionen presenterade på onsdagen en rapport om sex av de nya länderna som visar att de brottas med allvarliga problem, vilket hotar att störa ordningen inom EU.

För stora budgetunderskott
EU-kommissionens rapport visar att Cypern, Tjeckien, Ungern, Malta, Polen och Slovakien hade på tok för stora budgetunderskott förra året och prognoserna för i år ser inte mycket ljusare ut.

Sämst resultat hade Tjeckien med ett budgetunderskott på 12,9 procent av bruttonationalprodukten och därefter kommer Malta med 9,7 procent.

Bäst klarade sig Polen med 4,1 procent och Slovakien med 3,6 procent. EU:s gräns för största tillåtna budgetunderskott är 3 procent av BNP.

Utlandsskulden för stor
Cypern och Malta har dessutom mycket större utlandsskuld än vad som är tillåtet.

De nya medlemsländerna kan inte straffas med sanktioner eftersom de inte är medlemmar av den gemensamma valutan, euron.

Även om EU nu skulle utfärda rekommendationer om hur de ska sköta sina ekonomier så blir de sannolikt milda.

Övergången till marknadsekonomi
EU-kommissionen erkänner att en del av problemen bland annat bottnar i de forna öststaternas övergång till marknadsekonomi.

Men de nya medlemsländernas ekonomiska svårigheter riskerar att ytterligare underminera EU:s vacklande stabilitetspakt.

Tyskland och Frankrike såg ju till att dess disciplinregler sattes ur spel i höstas och nu försöker fler länder med för stora budgetunderskott att slingra sig undan disciplinstraff.

Italien fick uppskov
Häromdagen lyckades Italien förmå EU:s finansministrar att vänta med en politiskt generande varning till efter Europavalet i juni.

Sedan utvidgningen den första maj har de 10 nya medlemsländerna rätt att rösta i EU:s institutioner och eftersom sex av de länderna bryter mot stabilitetspaktens regler så kan det bli svårt för EU:s ledning att i fortsättningen samla en majoritet som är för en fortsatt strikt budgetdisciplin.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".