Ännu ett steg mot ett svenskt ICA

Idag togs ännu ett steg på vägen mot att svenska ICA blir ännu mer svenskt. I förra veckan kom det ju ett erbjudande via ett brev att den norske storägaren vill sälja sin andel. Nu ska en extra bolagsstämma få ta ställning, säger ICA Förbundets VD Claes-Göran Sylvén efter dagens bolagsstämma

Ett litet steg men viktigt, kanske man kan sammanfatta dagens beslut på bolagsstämman. Det följs av ännu ett steg i en extra bolagsstämma den 22 juni.

Egentligen finns det tre alternativ: köpa eller inte köpa eller köpa en liten del. Men enligt vad som sägs idag från ICA Förbundet handlar det om att köpa allt eller inget.

Det är den norske finansmannen Stein Erik Hagens 20-procentiga andel i ICA som är till salu, via Hagens bolag Canica, som enligt aktieägaravtalet för tre år sedan, då nuvarande ägarkonstuktion av ICA såg dagens ljus, ska erbjudas till ICA Förbundet.

Eller som avtalet kan sammanfattas: Om och när Hagen säljer har ICA en rättighet att köpa, medan den störste ägaren i ICA, holländska livsmedelskoncernen Royal Ahold, har en skyldighet att köpa.

Bakom ICAFörbundet finns finns 3300 enskilda aktieägare och 1600 ICA-handlare. Bollen ligger hos dom vid den extra bolagsstämman.

Priset för affären är den avgörande frågan. Det handlar om flera miljarder kronor. Den avgörs i en skiljenämnd som väntas bli klar först till hösten.

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista