Dålig grannsämja mellan stat och kommuner

Det finns nu tydliga tecken på att grannsämjan mellan statens finanser och kommunernas är upphällningen. Eller som det i bland säjs: när spiltan är tom börjar hästarna bitas.

För kommuernas del ser det alltså ut att fattas omkring tio miljarder kronor i år - trots nedskärningar och att antalet anställda väntas minska med omkring 6 000 personer.

För statens ekonomi är läget ännu sämre med en budget som går back med 60 miljarder eller ännu mer.

I det läget är det väntat att kommunderna klagar över att staten drar ner på bidragen samtidigt som finansminster Ringholm slår i från sig när statsskulden stiger.

Med lägre skatteinkomster och högre utgifter för arbetslösheten än vad som är beräknat, befinner sig de samlande offentliga finanserna i dag långt i från det uppställda målet på ett överskott som motsvarar två procent av BNP.

Det enda som räddar finanserna från ett solklart minus är det allmänna pennsionssystemet som går med ett rejält plus och som varit, men allt mindre kommer att vara, en stötdämpare för statens och kommunernas ekonomi.

Christer Hillbom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista