Torskfiske.

Torsken i Barents hav hotas av överfiske

Fångsten av torsk i världshaven har minskat med 70 procent de senaste trettio åren och bestånden i de flesta hav ligger bortom säkra biologiska gränser. Torsken hinner inte föröka sig i takt med fisket, säger Världsnaturfonden i en rapport, som presenteras på torsdagen.

Det största återstående torskbeståndet finns nu i Barents hav. Där fiskar norska och ryska trålare, men risken är stor att man överfiskar också där, enligt Världsnaturfonden.

– Den kvot som man för närvarande har beslutat om ligger på 486 000 ton. Det är ungefär 100 000 ton mer än vad Internationella havsforskningsrådet föreslog. Vi tycker att det måste vara grunden för all långsiktig fiskevård att man följer de vetenskapliga rekommendationerna, säger Lennart Nyman, naturvårdschef vid Världsnaturfonden i Sverige.

Det är det Internationella havsforskningsrådet, Ices, i Köpenhamn, som gör de vetenskapliga studierna av fiskbestånden och rekommenderar vilka kvoter, som ska gälla.

Men det är rekommendationer och inget nytt att de inte följs. Inom EU:s fiskeområden i Nordsjön och Östersjön har politikerna ständigt beslutat om högre kvoter än vad forskarna inom Ices anser fiskebiologiskt försvarbart.

– Dessutom menar man att det finns en stor gråzon, att ungefär 100 000 ton ytterligare tas illegalt av fiskeflottorna från Norge och Ryssland som är de som helt dominerar i det här området.

Finns det någon möjlighet att kontrollera att reglerna följs om man skulle sänka kvoterna?

– Ja, man kan i alla fall göra det betydligt bättre på samma sätt som man nu föreslår inom EU:s vatten att man ska ha kontrollanter ombord på fartygen även inom industrifisket. Det är det vi måste kräva från Norge och Ryssland att också de har oberoende kontrollanter ombord, säger Lennart Nyman.

Vad man fruktar nu är att det ska gå samma väg med Barents hav som det gjorde utanför Kanadas kust för tio år sedan, total kollaps av torskbeståndet på grund av för hårt fiske. Det beståndet har inte återhämtat sig än.

– Rapporten visat att man inom en 15-årsperiod tror att det finns risk för att även Barents havstorskens bestånd kollapsar om man inte följer de råd som vi ger.

Det finns tecken på att fisketrycket i Barents hav ger en utveckling mot mer yngre årsklasser av torsk, vilket gör reproduktionen mer osäker.

Världsnaturfonden riktar sig nu till regeringarna i Norge och Ryssland med krav på att man ska tillämpa försiktighetsprincipen.

Man måste försöka förebygga en tröskeleffekt, som kan ge en beståndskollaps liknande den utanför Kanadas östkust.

– Skärp kontrollen, håll kvoterna vid den vetenskapliga rådgivningen, se till att fiskeflottornas kapacitet minskas och försök få stopp på det illegala fisket, manar Lennart Nyman.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".