Utredare visade bilder i Pentagon.

Fler grova övergrepp i Irak avslöjas

I onsdags kväll avslöjade det amerikanska samhällsgranskande tv-programmet 60 minutes nya grava missförhållanden i de fängelser som sköts av den amerikanska militären Irak.

– Vi sköt två fångar idag en i armen och en i bröstet, han är inte riktigt död än.

Så berättar en 20-årig kvinnlig amerikansk militärpolis som arbetade som fångvaktare i Camp Bucca fängelset i södra Irak. Varje dag rapporterade hon direkt in i sin digitalkamera och utdrag ur denna videodagbok sändes i tisdags kväll i programmet 60-minutes.

Bilder på övergrepp visades
I onsdags kväll visade Pentagons utredare ett urval av 1 800 fotografier och videofilmer på grova övergrepp mot irakiska fångar för de folkvalda i den amerikanska kongressbyggnaden.

– Vi vet alla och lider av samma frustration. Hur många bilder är ute och vad kommer att vara nästa bevis. Men jag kan lova det amerikanska folket att senaten aggressivt kommer att söka sanningen.

Det sa senator Bill Frist efter att ha sett oredigerade bilder som bland annat visar hur kvinnliga irakiska fångar utsätts för grova sexuella övergrepp.

Bäst att offentliggöra
Samtidigt var många politiker chockade över bilderna av hur irakiska motståndsmän skär halsen av den 26-årige amerikansk hjälparbetaren Nick Berg som hämnd för amerikanska övergrepp på irakier. De flesta tycktes dock mena att det är bäst att offentliggöra så många bilder som möjligt för att visa att man går till botten med missförhållandena.

Cirka 7 000 irakiska fångar fanns i tält omgivna av taggtråd, de sanitära och medicinska förhållandena var usla och när fångarna gjorde uppror flydde de amerikanska officerarna och de unga vakterna försökte upprätthålla ordningen genom att skjuta.

Kvinnlig soldat berättar
På onsdagen framträdde också menige Lyndie England, den 21-åriga kvinna som syns leende och med tummarna upp på flera av bilderna på nakna irakiska fångar i Abu Ghurayb fängelset i Bagdad.

– Vi tyckte inte att vi gjorde något fel för vi instruerades av högre befäl, hävdar menige Lyndie England.

Hon är gravid i 5:e månaden och kommer om några veckor att ställas inför krigsrätt.

– Underrättelseofficerarna kom och sa att vi kommer tillbaka om två timmar eller två dagar. Se till att den och den är redo. Vi fick beröm när vi mjukat up fångarna inför förhören, sa hon.

Rumsfeld begär mer pengar
Den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld verkade för första gången en smula skakad när han begärde ytterligare 180 miljarder kronor till ockupationen av Irak.

– När jag ser på Afghanistan: 25 miljoner befriade, kvinnor som röstar och har möjlighet att gå till en läkare. När jag ser på Irak är allt jag kan säga att jag hoppas att det slutar lyckligt och jag tror att det kommer att göra det, sa den amerikanske försvarsministern.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista