"Iran har kärnvapen inom två år"

Uppdaterad 08:00
Inom mindre än två år har Iran utvecklat egna kärnvapen. Det säger en initierad källa i Iran till Ekots korrespondent. Officiellt hävdar Iran att det bara är kärnkraft landet bygger, men i hemliga bergrum pågår samtidigt något annat.

– Jag trodde inte på en iransk atombomb de närmsta tio åren, men nu är jag säker att vi är där om ett, kanske två år.

Beskriver med stolthet
Så säger Ekots källa, en högutbildad och tekniskt kunnig man. Han beskriver detaljerat, nästan med barnslig stolthet, hur iranska tekniker lyckats utveckla de avancerade centrifuger, som krävs för att tillverka anrikat uran för kärnvapen.

Internationella atomenergiorganet, IAEA, känner till forskningsprojekten i Iran, som kan leda till att landet får de så kallade P2-centrifuger som krävs för att utveckla kärnvapen. IAEA har krävt ytterligare förklaringar från Iran om detta.

Strider mot ickespridningsavtalet
Om Iran utvecklar kärnvapen sker det i strid med ickespridningsavtalet som Iran skrev på år 2003. Iran avfärdar all kritik med att det handlar om fredlig kärnkraft.

I Bushehr vid Persiska viken byggs ett kärnkraftverk med rysk hjälp. En planerad tungvattenreaktor som ska byggas i Arak, 20 mil från Teheran.

Redan 2002 publicerade amerikanska CNN flygbilder av två påstådda iranska hemliga kärnvapenanläggningar i Arak och i Natanz.

Hittade uranrester
I februari 2003 sa Iran att landet byggde en urananrikningsanläggning i just Natanz. Senare fann IAEA:s inspektörer rester av anrikat uran för kärnvapen där. Sedan avtalet skrevs i slutet av 2003 kan IAEA inspektera utan förvarning, men det har inte skett än.

– Jag vet att det finns en hemlig anläggning några 100 meter under jord, där vetenskapsmän arbetar hårt för att utveckla kärnvapen, säger Ekots källa.

Han har inte själv varit i detta bergrum, men har fått det ingående beskrivet av personer som varit där. Enligt honom är det känt bland iranska forskare och tekniker. Studiebesök har ordnats för att stärka moral och öka den iranska självkänslan, hävdar källan. Han är själv positiv till att Iran utvecklar kärnvapen, han ser det som ett strategiskt viktigt verktyg för att förmå stormakten USA att respektera Iran.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se 

Fotnot: Rösten som hörs i inslaget tillhör inte Ekots källa. För att skydda den personen har vi använt en annan röst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista