Dyr villaolja oroar husägare

Oljepriset har nått nya rekordnivåer och nya höjningar väntas av många analytiker. Det ger både högre bensinpriser och dyrare villaolja, vilket märks på intresset för att byta energislag. Hos den kommunala energirådgivningen i Jönköping är det fullt upp.

Energirådgivaren Jan Redenfors diskuterar värmepumpar och brännare med besökarna på energicentrum i Jönköping, som servar en rad kommuner i norra Småland.

Många vill byta ut oljepannor
De stigande oljepriserna har satt fart på intresset för att byta ut oljepannor till andra energislag.

Idag är det många som söker råd, säger Jan Redenfors.

– Det har vi märkt på att det kommer mycket folk hit. De är oroliga för att kostnaderna stiger så kraftigt, så vi har fullt upp, det kommer mycket folk.

– De flesta vill ha värmepumpar eller pelletseldning. Värmepumpar är nästan rena hysterin. Alla vill försöka halvera sin uppvärmningskostnad och det gör de flesta, ofta mer än halvering, säger Jan Redenfors.

Slängde ut oljepannan
Toivo Gabrielsson från Skillingaryd letar alternativ till sin pelletseldning. Han ångrar inte att han redan slängt ut oljepannan när han ser dagens priser.

– Det gjorde jag för sex, sju år sedan och det ångrar jag inte för det var en besparing. Jag gick över från olja till pellets, säger han.

Hur mycket pengar har du sparat på det tror du?

– Jag har inte gjort någon exakt kalkyl, men jag tror att jag nästan har halverat kostnaden, säger Toivo Gabrielsson.

Olja inget alternativ
Oron för utvecklingen i Mellanöstern gör att många bedömare spår ännu högre råoljepriser. Energirådgivaren Jan Redenfors tror att priserna nu börjar bli så höga att oljeeldningen inte längre är nåt alternativ.

– Det medför hela tiden kostnader för kunden. Oljepriset kan man inte räkna med hur mycket det kommer att bli framåt. Troligtvis kommer det att bli väldigt högt. Jag kan tänka mig att inom en tioårsperiod kommer vi inte att ha så mycket olja kvar för uppvärmning i landet, säger han.

Vi har passerat smärtgränsen?

– Ja det har vi, absolut, säger energirådgivaren Jan Redenfors.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista