USA-ursprung tonas ner efter Irakkriget

Amerikanska företag som har verksamheter och försäljning runt om i världen tonar ned sitt ursprung allt mer. Orsaken är kriget i Irak.

Den senaste tidens stora uppmärksamhet kring amerikanska soldaters övergrepp på irakiska fångar tycks dock inte ha lett till någon negativ reaktion mot amerikanska företag.

McDonalds, Coca-Cola och andra multinationella amerikanskägda företag brukar vara givna mål i protester runt om i världen mot USA:s politik i olika frågor.

Kritik drabbade inte företag
När Irakkriget inleddes för drygt ett år sedan var den ju internationella kritiken omfattande. Det tycks inte ha drabbat de amerikanska företagen, åtminstone inte på något nämnvärt sätt, när det gäller till exempel försäljningen.

Inte heller den senaste tidens avslöjanden om brutala övergrepp mot fångar har, enligt tidningen New York Times, hittills lett till några bojkotter eller andra protester.

Det finns naturligtvis undantag, en tysk cykeltillverkare stoppade efter krigsutbrottet en tremiljonersorder till USA på cykeldelar. I Malaysia utlystes en bojkott av Coca-Cola, men den fick inga större effekter enligt företaget självt.

Skillnad på ekonomi och politik
En förklaring som ges av bolagen är att människor i allmänhet gör  skillnad på ekonomi och politik. En muslim i Singapore, som citeras i artikeln, säger att han fortfarande går till McDonalds, och förklarar apropå avslöjandena om övergrepp att när amerikaner gör såna saker ”så tror jag ju inte att alla amerikaner är dåliga”.

Det handlar också om en medveten strategi från företagens sida. Inte bara av säkerhetsskäl, så måste de anpassa sig till den lokala kulturen och traditionerna. Dessutom skapar de välkomna arbetstillfällen på många håll. Men vissa bolag gör ingen hemlighet att oron för protester och bojkotter till följd av Irakkriget gör att de försöker tona ner att de hör hemma i USA.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista