Mellanöstern

Vill ha evigt moratorium för bosättningar

Om inte Israel stoppar fortsatta bosättningar på ockuperad mark, så att fredssamtalen kan fortsätta, hotar den palestinska ledningen att ensidigt utropa en palestinsk stat. Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger att det nu krävs en gest från israelisk sida för att rädda samtalen.

– Jag kan förstå reaktionen att vilja utropa en stat, men det löser ju inget av de problem som måste lösas för att man ska få en varaktig fred, säger utrikesminister Carl Bildt.

– Därför koncentreras de europeiska anträngingarna på att få en fortsättning av de direkta samtalen.

Den palestinska myndighetens premiärminister Salam Fayad sa i går: "Hösten 2011 är slutet på den israeliska ockupationen. Då kommer vi att utropa ett självständigt Palestina enligt 1949 års stilleståndslinjer."

President Mahmoud Abbas sa att om inte samtalen ger resultat kommer han att agera för en FN-resolution som erkänner den palestinska staten.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt menar att det som krävs för att få igång samtalen igen är en konkret gest från Israels sida:

– Någonting borde det vara ialla fall.

Men kan det vara något mindre än stoppa fortsatta bosättningar?

– Man hade ju ett något begränsat moratorium under en period. Från vår utgångspunkt så är det rimligt att detta moratorium är så att säga evigt. Det här är bosättningar på illegal mark, säger Bildt.

Det viktigaste är alltså enligt Bildt att få igång samtal överhuvudtaget, och den viktigaste frågan i sådana samtal är att fastställa vilka gränser som ska gälla.

– Så fort man har definierat gränslinjen, så kan man säga att bostadspolitiken löser sig av sig självt. Därför är det väldigt angeläget att man kommer igång med de samtalen.

Om palestinierna gör verklighet av hotet att ensidigt utropa en stat och kräva en FN-resolution till stöd för detta så kommer EU att utnyttja detta för att sätta press på Israel, säger Carl Bildt:

– Då kommer vi från svensk, europeisk sida självfallet att försöka att verka för att man utnyttjar det momentum för att åstadkomma en återgång till de direkta samtalen.

Att det skulle bli en påtryckning?

– Ja, på ett eller annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".