Billiga jobb i Kina ställer krav på Sverige

Den kinesiska ekonomin fortsätter att ånga på och Kina har nu passerat Japan som Sveriges viktigaste handelspartner i Asien. Kinas framgångar påverkar också jobben här hemma i Sverige, som aldrig kommer att kunna konkurrera med Kina utan måste ställa om produktionen, säger vice riksbankschefen Kristina Persson.

– Det är ju en så stor marknad. Kina har 1,3 miljarder invånare och när en sådan ekonomi växer med åtta-nio procent per år, som de har gjort nu under 20-25 år, så får det naturligtvis väldigt stora konsekvenser för hela världen. Det gäller också Sveriges ekonomi.

Ställa om ekonomin
– Det betyder att de efterfrågar produkter som vi kan sälja, och de konkurrerar med oss inom vissa områden där de är duktigare än vi är, bland annat eftersom de har så billig arbetskraft. Så det ställer väldiga krav på vår förmåga till strukturomvandling, alltså att kunna ställa om vår ekonomi för att svara på de här förändrade förutsättningarna.

Arbetskraftskostnaden i Sverige är 28 euro i timmen, i Kina är den 0.7 Euro. Den billiga arbetskraften gör att ”vi måste släppa det som de är bra på”, menar Kristina Persson.

Köper leksaker och sportskor
Sveriges export till Kina är på väg upp. Vi säljer medicinska produkter, metall, bearbetningsmaskiner, lastbilar och delar till motorfordon. Det vi köper av Kina är leksaker, spel, sportskor, textilier.

Många investerar i Kina nu, även Sverige. Ungefär 3 procent av Sveriges totala direktinvesteringar utomlands sker i Kina. Handeln med Kina är knappt tre procent av vår utrikeshandel.

– Jag tror att många svenska underleverantörer riskerar att få hård konkurrens framöver, säger vice riksbankschefen Kristina Persson.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista