Vägglöss kan gömma sig i madrassen.

Kraftig ökning av ohyra i svenska hem

Följer med hem från utlandsresan
1:17 min

Det har blivit allt vanligare med ohyra i svenska hem. Antalet saneringar av vägglöss och kackerlackor har ökat dramatiskt, skriver Svenska Dagbladet. Saneringsföretaget Anticimex saneringar av vägglöss har hittills i år ökat med 40 procent, jämfört med hela förra året.

– Det har ökat ganska markant, framför allt när det gäller vägglössen. Det här gäller inte bara Sverige, det är en global företeelse, framför allt i storstäder, säger Jan Jungerstam, som är biolog på Anticimex.

Vad beror den här kraftiga ökningen på?

– Det kan vara många faktorer. Man vet inte riktigt vad som är orsakerna, men när det gäller vägglöss beror det väldigt mycket på att vi varit ute och rest och kommit i kontakt med de här djuren. Sedan får vi med oss vägglössen i vårt bagage hem.

De ovälkomna fripassagerarna brukar snabbt ge sig till känna genom kliande bett.

De sprider inte smitta, men är obehagliga och det krävs en sanering för att bli av med dem.

Hittills i år har Anticimex gjort 5 000 saneringar av vägglöss och 4 000 av kackerlackor, som också har kommit hit i bagaget från utlandsresan.

Ett knep är att behandla sin packning med värme eller kyla, om man misstänker att man kan ha fått ohyra med sig.

– Man lägger sitt bagage i en tättslutande säck av plast och så kan man placera den i ett frysutrymme eller i en bastu eller ett värmeskåp, och på det viset ta död på de eventuella djur som finns med, säger Jan Jungerstam, biolog på Anticimex.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".