1 av 3
Foto från Dubaipolisen som enligt dem visar delar av skrivaren som hittades med explosiva ämnen i tonern. Foto: Dubaipolisen via Scanpix.
2 av 3
Bild från Dubaipolisen som uppger att detta föreställer skrivaren i paketet som hittades på ett plan från Jemen, med explosiva ämnen. Foto: Dubaipolisen via Scanpix.
3 av 3
Dubaipolisens bild på vad den uppger vara delar av en skrivare där explosiva medel fanns i tonern, som hittades i paketet. Foto: Dubaipolisen/Scanpix.

Jemenitiska kvinnan greps med sin mamma

"Hon kan ha utnyttjats"
1:34 min

En ung kvinna greps i går kväll i Jemens huvudstad Sanaa misstänkt för att ha varit den som skickade iväg de två paketen med sprängladdningar via flyg till USA. Det var ett telefonnummer som ledde den jemenitiska säkerhetstjänsten på spåren.

– Kvinnan greps tillsammans med sin mamma och beskrivs som läkarstuderande vars pappa är ingenjör i petroleumbranschen. Hennes telelefonnummer återfanns på paketen, säger Mohammed al-Qipsi, som är chefredaktör på tidningen Yemen Observer i Sanaa.

Kvinnans advokat säger att hon kan ha utnyttjats av andra.

Myndigheterna i Jemen misstänker att den lokala grenen av al-Qaida ligger bakom de planerade dåden med att skicka sprängladdningar med fraktflygplan. En uppfattning som USA delar.

Sprängämnet pentyl, som hittades i paketen används ofta av just terrorgruppen som kallar sig al-Qaida på Arabiska halvön. Det är samma ämne som hittades hos den så kallade kalsongbombaren i USA förra året och hos den så kallade skobombaren 2002.

Tipset om paketen med sprängämnena ombord på flygplanen i Storbritannien och Dubai kom från Saudiarabien. Bägge planen var på väg mot Chicago i USA och paketen var adresserade till judiska center där.

I Jemen har regeringen, enligt Mohammed al-Qipsi, sagt att den har läget under kontroll.

– Både presidenten och parlamentet har tydligt sagt att de inte behöver någon internationell hjälp för att bekämpa eventuella terrorister i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".