Jan Ertsborn (Fp). Bild: Riksdagen.

Vill ha lagändring efter rapportering om juristbyrå

"Inte till gagn för samhället"
1:49 min

Företaget Krafman AB som driver in kvarstående skulder i gamla konkurser. Många företagare kan få krav på stora belopp flera år efter konkursen, då många skulder ofta är bortglömda. Men den här inkassoverksamheten kritiseras starkt av bland annat advokater för att vara oetisk. Nu kommer krav på lagändring av riksdagsledamoten Jan Ertsborn (Fp).

Juristbyrån Krafman AB arbetar med konkurser där något fel kan ha begåtts, till exempel att det saknas en kontrollbalansräkning.

I de fallen blir styrelseledamöterna personligen ansvariga för skulderna i bolaget, och det är den typen av skulder som Krafman AB specialiserat sig på.

Många företagare får krav. Per-Inge Krafman säger att de just nu har 1 000 pågående ärenden, och i domstolarna pågår runt 400 mål.

Riksdagsledamoten Jan Ertsborn, har lett en statlig utredning om skuldsatta företagare.

– Den här verksamheten är ju som jag ser det inte till gagn för samhället. Den ger inga fler företag, den ger ingen mer sysselsättning, den ger ingen utveckling. Den ger däremot en väldig belastning på våra tingsrätter, och det innebär att den kostar oss skattebetalare mycket pengar.

Per-Inge Krafman, chefsjurist på Krafman AB, tillbakavisar kritiken.

– Det är jättekonstigt att säga att det är skadligt för samhället, att folk betalar sina skulder. Att det skulle vara skadligt för samhället att man ser till att så många som möjligt följer de regler som gäller för att driva ett aktiebolag. Det kan inte vara skadligt.

Men Jan Ertsborn anser att det är orimligt att företagare ska krävas på pengar så långt i efterhand.

– När man får den här omfattningen på mål då måste man faktiskt som lagstiftare fundera över om det är lagstiftningen som är rätt eller fel.

– Ju mer siffror som jag hör om detta, desto mer klar blir jag över att den här lagen måste vi ändra, säger Jan Ertsborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".