Fräck kupp mot systembutik i Göteborg

En systembutik i centrala Göteborg blev av med sin dagskassa då en person iklädd väktaruniform klev in i butiken och hämtade dagskassan. Sedan dess är pengarna försvunna. Kuppen skedde redan den 28 februari, men först i dag, torsdag, polisanmäler Systembolaget händelsen, rapporterar SR Göteborg.

– Vi har väntat så här länge med att göra polisanmälan för att vi har varit tvungna att utreda händelsen och se om brott över huvud taget har begåtts. En polisanmälan är ju ändå en polisanmälan och det är ju ingenting man gör bara för att göra en, säger Patrik Lundgren, säkerhetschef på Systembolaget i Sverige.

Och det har tagit så pass lång tid att få reda på det?

– Ja, det har det.

Det var lördagen den 28 februari på eftermiddagen som en ensam person iklädd väktaruniform från det bolag som utför hämtningarna av dagskassor klev in i systembutiken som saknar övervakningskameror.

Ingen reagerade
Personalen reagerade inte utan den utklädde väktaren promenerade ut ur butiken med pengarna som sedan dess är försvunna.

Att den utklädde väktaren kunde ta pengarna utan att väcka misstankar tyder på god kännedom om rutinerna.

– Det vi kan konstatera har hänt är att en dagskassa inte har inkommit på vårt bankkonto. I samband med det har vi gjort en internutredning, som egentligen inte pekar åt något håll. Vi vet inte riktigt vad som har skett. Vi kan varken se om det är någon internt som kan misstänkas för brott eller om det är någon extern, säger Patrik Lundgren.

Tvivlar på att händelsen klaras upp
Patrik Lundgren är själv före detta polis och enligt honom bör brottsrubriceringen bli grov stöld eller grov förskingring, men han tvivlar på polisens möjligheter att klara upp brottet.

– Jag tror att de generellt sett är små, tyvärr. Det är naturligtvis olyckligt att det har tagit lång tid, men det kan hända ibland.

Vad tror du att det betyder för polisens möjligheter att reda ut brottet?

– Varken plus eller minus.

Varför det?

– Jag grundar det på de omständigheter som har framkommit i min internutredning, säger Patrik Lundgren

Petter Niljung, SR Göteborg
petter.niljung@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista