Gisslandramat i Bagdad över

Majoriteten kvinnor och barn som gisslan
1:32 min

I Bagdad är nu gisslandramat som började tidigare under kvällen i en kyrka över. Kidnapparna, som krävde att fängslade al-Qaida-anhängare i Irak och Egypten släpptes fria, ska ha dödats av den irakiska polisen. 

Tidigare i kväll tog sig en grupp män in i en kyrka i centrala Bagdad där kvällsbönen hölls. Ett sextiotal personer togs som gisslan och kidnapparna hotade att döda dem om inte al-Qaida-anhängare som är fängslade i Irak och Egypten sattes på fri fot.

Minst tio personer tagna som gisslan dödades och ett 20-tal skadaes. Sju kidnappare och sju av de irakiska soldaterna dödades också, enligt amerikanska militäruppgifter.

Vid 19-tiden svensk tid påbörjades fritagningsaktionen, ett sextiotal personer ska ha då hållits som gisslan. Majoriteten var kvinnor och barn, men där fanns också två präster.

Den kristne irakiske parlamentarikern Younadam Khana som är på plats i Bagdad säger att det är svårt att i nuläget veta vad som egentligen hände i kyrkan och vad som låg bakom kidnappningen, det man vet är att kidnapparna först stormade Sok aurak al-maliya, Iraks börs. När det misslyckades fortsatte man till kyrkan. Men Khana säger att attacken mot börsen kan ha varit en skenmanöver.

Det var när kvällsbönen gick mot sitt slut som kidnapparna stormade kyrkan. Kort därefter blev den irakiska tv-kanalen al-Bagdadia uppringd av personer som sade sig tillhöra al-Qaida och att de krävde att deras anhängare som är fängslade i Irak och Egypten ska släppas på fri fot annars skulle de börja avrätta gisslan.

Vid ett tillfälle överlämnades luren till en gisslan, rösten tillhörde en äldre kvinna som vädjade till den irakiska staten att göra som kidnapparna krävde. Och nu ska alla i gisslan vara fritagna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".