Svartjobb utreds inte efter hovrättsdom

Efter den uppmärksammade hovrättsdomen i Göteborg för någon månad sedan, som i praktiken ger klartecken för att ha svart städhjälp från till exempel de baltiska länderna och Polen, ligger tiotals polisutredningar på is. Domen gör att varken poliser eller åklagare vill utreda fallen ytterligare.

– Eftersom vi inte vet hur vi ska hantera sådana här ärenden i fortsättningen ligger vi på dem tills vi får riktlinjer om hur vi göra, säger Helén Berggren, kommissarie vid gränspolisen i Göteborg.

Många fall är vilande
Ekot har ringt runt till utlänningspolisen i Stockholm, Göteborg och Malmö och där ligger omkring 25 fall med brott mot utlänningslagen med illegal arbetskraft och samlar damm.

Ytterligare ett 20-tal fall ligger hos åklagarmyndigheterna i storstäderna. Ingenting händer alltså just nu med de här fallen. Alla inblandade bara avvaktar vad som ska hända.

Det gäller även det fall som Ekot och P1-programmet Kaliber rapporterat om där en thailändsk kvinna jobbade svart och illegalt som sömmerska i en källare i fyra år i Kungsbacka. Där höll hovrättsdomen på att ställa till det.

Föll mellan stolarna
Utlänningspolisen i Halland säger att uppgivenheten efter domen nog bidrog till att fallet med thailändskan föll mellan stolarna.

För några veckor sedan tillsatte regeringen en utredning för att se över skatte- och utlänningslagstiftningen.

Flera ministrar hade då uttalat sig mycket kritiskt mot att hovrätten friade de sex familjerna eftersom domstolen ansåg att familjerna inte varit arbetsgivare. I stället var städerskan, som här kom från Litauen, egen företagare i den vägledande domen.

Alla väntar på direktiv
Nu väntar alla inblandade på regeringskansliets förslag.

– Som rättsläget har blivit är det ett klartecken för de här personerna att arbeta vidare. Det är lite frustrerande tycker jag när man sitter som förundersökningsledare och inte riktigt vet hur ärendena ska hanteras i fortsättningen, säger Helén Berggren.

Programmet Kaliber sänds i P1 på söndag klockan 13.05.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista