Kinesisk regimkritiker dömd för spioneri

En av de mest uppmärksammade kinesiska regimkritikerna dömdes på torsdagen till fem års fängelse för påstått spioneri. Yang Jianli var en av de framträdande aktivisterna vid Himmelska fridens torg i Peking för femton år sedan.

Yang Jianli flydde till USA men greps i Kina för två år sedan när han försökte återvända.

Yang Jianli som de senaste åren varit knuten till Harvard-universitetet utanför Boston i USA tog sig in i Kina på ett pass som inte var hans eget i april 2002.

Han ertappades, greps och har hållits i häkte sedan dess. Under den tid han har varit frihetsberövad har regeringar och mänskliga rättighetsgrupper vädjat till de kinesiska myndigheterna att återge Yang friheten. Bland annat var hans fall ett ärende när USA:s vicepresident Dick Cheney besökte Kina för en månad sedan.

De kinesiska myndigheterna har inte lyssnat. På torsdagen kom domen, fem års fängelse. Det är oklart om de två år han suttit inspärrad kommer att räknas från strafftiden.

Flydde till USA
Den nu 40-årige Yang Jianli deltog i demonstrationerna vid Himmelska fridens torg i Peking 1989, men lyckades fly och har sedan dess haft uppehållstillstånd i USA.

Om fyra veckor är det femton år sedan kinesiska stridsvagnar och elitsoldater attackerade och krossade den revolt som uppstått. Angreppet resulterade i flera hundra dödsoffer.

Yang fann en fristad i USA. Kina vägrade att förnya hans pass och tillät inte honom att återvända till Kina.

Isolerad
Förutom att han dömdes för att ha tagit sig in i sitt hemland med falska identitetshandlingar angavs som skäl för domen också att han skulle ha spionerat för Taiwan. Yangs advokat bestred anklagelserna.

Under det första året i fångenskap var Yang helt isolerad utan möjligheter till kontakt med yttervärlden och utan advokat. Därefter mjuknade myndigheterna något.

Tidigare har Kina deporterat USA-baserade regimkritiker efter att ha dömt dem. Detta hände exempelvis med sociologen Gao Chan för tre år sedan. Hon dömdes också för påstått spioneri för Taiwans räkning.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".