Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mona Sahlin vill i nuläget inte kommentera beskedet från Lars Ohly. Foto: Scanpix.

Vänsterpartiet hoppar av Afghanistansamtal

Ohly: De vill att kriget ska fortsätta
1:13 min

Vänsterpartiet hoppar av samtalen med regeringen om Afghanistaninsatsen. Det meddelade partiet i morse.

Enligt Vänsterpartiledaren Lars Ohly kommer uppgörelsen mellan regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte att innehålla något absolut slutdatum för de svenska trupperna.

– Som jag bedömer det så innebär det att man kommer att kunna ha militära insatsatser kvar under överskådlig tid, det finns inget tydligt byte av strategi. Regeringen tycker att kriget ska fortsätta, säger Lars Ohly.

Den tidigare uppgörelsen mellan de rödgröna partierna innebar att svenska soldater ska börja lämna Afghanistan 2011, och att den militära styrkan ska vara helt avvecklad två år senare.

Efter valet fanns det fyra frågor som de rödgröna partierna bestämde sig för att hålla fast vid, trots valförlusten. Den svenska truppen i Afghanistan är den sista av de frågorna som avgörs.

Men enligt Lars Ohly står det nu klart att Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommer att bryta den överenskommelsen.

– De har tyckt att det varit viktigare att komma överens med regeringen. För oss har det varit viktigast att det varit en tillräckligt bra politik. De gör också en annan tolkning av innehållet i det som regeringen presenterat, och jag menar att det är så svagt att det inte går att jämföra med den tydliga överenskommelse som vi rödgröna gick till val på, säger Lars Ohly.

Men kan du fortsätta att samarbeta med dem?

– Det är lite tidigt att säga hur det här påverkar samarbetet i stort, men det är klart att jag beklagar att vi inte kunde hålla ihop i en av de frågor som vi hade bestämt att vi skulle gå fram gemensamt i, säger Lars Ohly.

I drygt en vecka har sju av riksdagens åtta partier fört förhandlingar om framtiden för den svenska insatsen i Afghanistan.

De rödgröna, alltså Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna hade en överenskommelse om att verka för att börja ta hem trupperna nästa år och avsluta den svenska närvaron i Afghanistan 2013.

Regeringen har inte varit beredd att helt binda sig till något slutdatum vilket gör att Vänsterpartiet nu hoppar av samtalen.

Mona Sahlin ville i nuläget inte kommentera Vänsterpartiets besked.


Ekots tidigare rapportering om Afghanistanstyrkan:

Svenska Afghanistanstyrkan

Den svenska truppen består av cirka 500 personer.

Dess mandat från riksdagen går ut den 1 januari 2011 och måste förlängas.

Hittills har fem soldater stupat i den svenska styrkan.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".