Gotländska fornfynd säljs på internet

Gotländska vikingatida föremål bjuds nu ut till försäljning på internet av ett amerikanskt företag. Det rör sig om försäljning i en omfattning som fått den gotländske länsantikvarien Christian Runeby att begära hjälp från Riksantikvarieämbetet.

Christian Runeby vill få stopp på det som han anser är ett brott mot svensk kulturminneslag.

– Det är bara att konstatera att det är mycket av våra gotländska arkeologiska fynd som faktiskt cirkulerar ute på marknaden och som man på goda grunder kan anse ha uppkommit i samband med brottslig verksamhet, det vill säga plundring helt enkelt, säger Christian Runeby.

Pilspetsar och smycken
De föremål som ligger ute till försäljning är vikingatida svärd, knivar, spjutspetsar, pilspetsar, smycken och andra föremål av järn från den gotländska jorden. Totalt är det 99 objekt som bjuds ut till försäljning till ett sammanlagt värde av närmare 200 000 kronor.

Det påstås vara ett samlat fynd från en och samma plats på Gotland, en offerplats, eftersom det talas om rituella föremål.

Polisanmält
Uppgifter på det amerikanska företagets hemsida gör att länsantikvarien Christian Runeby tolkar att det kan röra sig om föremål från Gudingsåkrarna i Vallstena.

– Man har antagligen gått ner och plockat upp det som har funnits och tömt den på sitt metallinnehåll. Det är ett direkt brott mot Kulturminneslagen. Ett stort ingrepp i en viktig historisk källa, som vi aldrig kommer att kunna återställa eller rekonstruera, säger han.

Christian Runeby har polisanmält försäljningen och hoppas på Interpol, men tidigare fall av anmälda fornfyndsförsäljningar via internet i Sverige har lagts ned. Brott har inte kunnat styrkas.

Katarina Hedström, SR Gotland
katarina.hedström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".