Fredrik Furtenbach, inrikeschef Ekot.

"Avhoppet gör en överenskommelse lättare"

Hur går det nu med den blocköverskridande överenskommelsen om Afghanistanpolitiken och vad händer med det rödgröna samarbetet? Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach har svaren.

Varför hoppar Vänsterpartiet av?

– Partiledaren Lars Ohly säger att Vänsterpartiet inte kan acceptera regeringens inriktning för Afghanistanpolitiken. De rödgröna har krävt att de svenska trupperna börjar dras tillbaka 2011, att de ska vara tillbakadragna 2013 och att den militära insatsen byts mot bistånd. Inget av det går regeringen med på, säger Ohly.

– Man kan väl tillägga att Vänsterpartiet är det parti bland de rödgröna som står längst från alliansens linje när det gäller Afghanistan, och att Ohly hela tiden visat sin skepsis till att det ska gå att göra upp.

Vad betyder det här för de fortsatta Afghanistansamtalen?

– Det ser ut som att de fortsätter, utan Vänsterpartiet.

Hur stora är nu möjligheterna att det blir en överenskommelse som går att driva igenom?

– Vänsterpartiets avhopp gör det lättare. De rödgröna var överens om en linje, men det har hela tiden funnits en skillnad i hur de ser på Afghanistan. Ohly har varit längst ut på den skalan, och Mona Sahlin närmast regeringen.

Vad innebär avhoppet för det fortsatta samarbetet mellan de rödgröna?

– På kort sikt är det en framgång för alliansen. Afghanistan var en av de frågor där de rödgröna sade att de ville hålla ihop. Ohly kommer med en del hårda ord nu, han beskriver Socialdemokraternas och Miljöpartiets uppfattning om regeringens linje som helt galen. När vi kommer till nästa val tror jag däremot inte att det här är särskilt viktigt.


Ekots tidigare rapportering om Afghanistanstyrkan:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".