Blair uppmanas ta avstånd från Bush

Avslöjandena om amerikanska övergrepp i Irak har allvarligt skadat den brittiske premiärmistern Tony Blair. Hans nära allians med den amerikanske presidenten ifrågasätts mer än någonsin förut, till och med i det egna partiet.

Till och med Tony Blairs närmaste politiska allierade har låtit läcka till politiska journalister att de är nervösa och oroliga och bara ser två utvägar för Blair. Antingen måste han öppet lägga distans mellan sig och George Bush eller också måste han leverera bevis för att hans nära allians med Bush betyder att han kan få amerikanerna att ändra politik och metoder i Irak.

Landets rykte skadas
Enligt uppgifter på onsdagskvällen ska flera av Blairs egna ministrar ha skrivit promemorior med förslag om precis hur Blair ska kunna distansera sig från Bush och brittiska diplomater sägs skriva hem till utrikesdepartementet i panik över hur Storbritanniens rykte i världen har skadats av kopplingen till USA.

Blair visar hittills inga tecken på att offentligt vilja kritisera eller ta avstånd från USA och frågan som alltfler ställer är hur länge han kan fortsätta på den vägen innan han blir ohjälpligt politiskt skadad.  

Spekulation om livet efter Blair
Tony Blair har blivit en premiärminister utan kontroll över den politiska dagordningen. Varje gång han försöker styra över debatten till inrikespolitiska frågor tvingas han istället reagera på nya dåliga nyheter från Irak. Vad som händer i Irak styrs av USA men skadar koalitionens lillebror Storbritannien.

Blair har sagt till tidningen The Guardians politiska journalister att den dag han själv känner att han har blivit en belastning istället för en tillgång för sitt parti kommer han att avgå. Än så länge avgör han det själv, det pågår inga organiserade försök att avsätta honom, men många spekulerar öppet om det politiska livet efter Blair.

Agneta Ramberg, London
Agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista