Lettiska fiskebåten blev påseglad

Det mesta talar nu för att den lettiska fiskebåt som sjönk utanför Öland i måndags och som krävde sex människors liv, verkligen blev påkörd av ett annat fartyg. Det anser både svenska och lettiska myndigheter.

Man letar nu efter ett Cypernregistrerat fartyg i närheten av Estland som kan ha varit inblandat.

Lettiska myndigheter blir mer och mer övertygade om att fiskebåten, som troligen låg för ankar utanför Öland blev påkörd natten till i måndags. Det är de svenska dykarnas beskrivning av skadorna på båten som talar för det.

Två andra fartyg har passerat platsen vid olyckstiden, ett brittiskt som återfunnits i estländsk hamn, men där man inte sett några skador som talar för att det skulle vara inblandat, och så det cypriotiska fraktfartyg som man just nu letar efter i estländska vatten. Senast i morgon hoppas man få klarhet i det.

Olyckan skedde på internationellt vatten och det gör att det är lettiska myndigheter som leder utredningen, med stöd från bland annat svenska kustbevakningen som hittade båten på 27 meters djup

Igår, onsdag, återfanns fyra av besättningsmännen döda, men några nya dykningar har hittills inte kunnat göras på grund av vädret. Det betyder att fartyget inte heller har kunnat undersökas närmare.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".