Nordea spår ljusning i Baltikum

Euro i Estland innebär en ny era för Baltikum
1:31 min

Det ljusnar för många länder i Östeuropa. Den bedömningen gör banken Nordea i en ny analys.

Nu växer ekonomierna i Baltikum igen och med Estland på väg mot euron så innebär det en ny era i Baltikum, skriver Nordea.

Återhämtningen i den estländska ekonomin bygger på exporten. För även om det ljusnat på arbetsmarknaden så är konsumtionen alltjämt bräcklig. Estland måste nu också hantera en stigande inflation och hög långtidsarbetslöshet.

För grannlandet Lettland gäller det fortsatt att få landets finanser i balans – budgetunderskottet ska ner till under 6 procent nästa år.

Också Litauen har långt kvar till de nivåer som rådde före krisen. Årets tillväxt blir sannolikt rätt beskedlig, men den väntas ta fart 2011.

Rysslands ekonomi påverkas av att jordbrukssektorn har stagnerat, till följd av sommarens svåra torka och bränder. Den ryska tillväxten väntas mattas av nu under andra halvåret och bli lägre än väntat i år.

Snabbast går hjulen just nu i Polen. Där går också den inhemska ekonomin starkt men där ser Nordeas analytiker finanspolitiken som ett orosmoment, nästa år är det valår i landet.

Innan dess väntas den polska centralbanken börja höja räntan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".