Tyska ekonomin sämre än väntat

Tyskland ser ut att bryta mot stabilitespakten även nästa år på grund av minskade skatteintäkter.

Skatteintäkterna sjunker drastiskt och den tyska ekonomin går sämre än förväntat.

Det blir allt svårare för den tyska finansministern Hans Eichel att hålla vad han tidigare har lovat i Bryssel: Att tyskland nästa år ska hålla sig inom stabilitetspakten ramar, efter att ha brutit mot reglerna i tre år i streck.

På ett möte förra veckan föreslog Eichel för sina regeringskollegor i Berlin att momsen borde höjas för att täcka en del av underskotten.

Men han fick inte något stöd och oeningheten inom regeringen om hur man ska hantera finanskrisen läckte ut. 

Dagligen har regeringsföreträdare fått gå ut och dementera rykten om Eichels avgång och det senaste är nu att regeringen inte kommer att möta underskotten med ytterligare sparpaket. Höjda skatter skulle riskera den svaga uppgångsfas som den tyska ekonomin nu befinner sig i, säger förbundskansler Gerhard Schröder.

Därmed återstår bara ett alternativ: att låna ännu mer och med de senaste prognoserna innebär det lån i en omfattning som slår efterkrigsrekord och spränger stabilitetspaktens treprocentstak nästa år.

I samband med den inhemska budgetdebatten, har både partiordförande Franz Munteferring och förbundskansler Gerhard Schröder ifrågasatt stabilitetspaktens mål. Vi måste välja mellan vilka procnt som är viktigast. 3 procent i maximalt underskott, eller de tre procent som vill satsa på utbildning och tillväxt, sa Munteferring med udden riktad mot kommissionen i Bryssel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".