Handeln med internetadresser ökar stort

"Stora möjligheter att hålla affärerna hemliga"
1:51 min

Handeln med internetadresser, så kallade domännamn, har ökat kraftigt de senaste åren och omsätter allt större summor. Samtidigt går staten miste om miljontals kronor i undanhållen skatt, enligt Skatteverket som just nu specialgranskar ett femtiotal företag som sysslar med domänförsäljning.

– Man kan dels köpa domännamn helt enkelt för att man spekulerar i att det här namnet kommer att bli värdefullt, att någon vill ha det. Det andra är att man också kan parkera domänerna, det vill säga att man lägger domänerna och lägger dem med reklamlänkar bara. Då kan man få intäkter på det sättet. Ett tredje sätt är att man jobbar med felstavade domäner, så kallade typos. Man köper domäner där den som skriver fel hamnar, och då får man trafik och kan också tjäna pengar på länkningar, säger Dag Hardyson, som är projektledare för Skatteverkets granskning av internethandel.

Det har blivit allt billigare att registrera så kallade domännamn, och har man lyckats registrera rätt adress kan den vara guld värd.

Bara i år har flera domännamn som slutar med .com, som till exempel guns.com och photo.com bytt ägare, och prislappen har legat på motsvarande mellan fem och åtta miljoner kronor.

Svenska adresser med ändelsen .se har i något enstaka fall sålts för över miljonen. Företag som specialiserat sig på den här handeln kan i vissa fall köpa upp flera miljoner adresser, som man sedan gör affärer med på olika sätt, enligt Dag Hardyson på Skatteverket.

Eftersom handeln sker på nätet är intäkterna inte alltid lätta att spåra. Det visar de revisioner som just nu genomförs i ett 50-tal domännamnsföretag.

Granskningen är inte färdig förrän tidigast vid årsskiftet, men redan står det klart att Skatteverket kommer att kräva in "tiotals miljoner kronor" i obetalda skatter från en del av företagen, enligt Dag Hardyson.

– Det här är onlinehandel när det är som värst, här finns nästan inga spår i det fysiska, allting ligger på nätet. Det gör att vi förstår att det finns stora möjligheter att hålla de här affärerna hemliga. Marknadsplatserna finns över hela världen, och det gör att det är ett väldigt svårkontrollerat område, säger Dag Hardyson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".