Flextronics stämmer avskedade

Företaget Flextronics stämmer fem personer som tidigare avskedats från Visbyfabriken, inför Gotlands tingsrätt med krav skadestånd, rapporterar Sveriges Radio Gotland.

Det var i höstas som Flextronics upptäckte att några anställda  i ledande befattning, sålde kablar och elektroniska komponenter, till firmor både inom och utom Sverige. Försäljningen gick genom ett nybildat bolag, som de fem startat.

Bolaget hade hyrt lokaler inte långt från Flextronics och dit flyttades material som ägdes av Flextronics. Några anställda fanns inte i det nya bolaget.

Epost som bevis
Flextronics skriver i sin stämningsansökan att det är helt klart att de fem tillsammans sålt Flextronics egendom för egen vinning och ibland till underpris.

Att det har gått till på det här sättet visar den epostkorrespondens som plockats fram ur de fems datorer.

Eposten visar också att alla fem ska ha känt till vad som pågått och att de försökte dölja vad som var på gång för Flextronics, hävdar företaget i sin stämningsansökan.

Kräver en halv miljon
De fem har i samtal med företaget sagt att den dåvarande platschefen muntligen lovat dem att få sälja materialtet. Men det är inte sant, enligt Flextronics.

Under utredningens gång har de fem betalat närmare 900 000 kronor för material som de ska ha köpt av Flextronics. Men Flextronics tycker att det snarare är stöld och vill fortfarande ha drygt 500 000 kronor av de fem före detta anställda.

Det blir nu en fråga för tingsrätten att ta ställning till.

                                               Gunnel Wallin, SR Gotland
gunnel.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista