Översvämning i Sättersta i Södermanland. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Dålig beredskap för översvämningar

"Översvämningarna kommer att öka"
2:32 min

Beredskapen för att klara översvämningar på jordbruksmarken måste bli bättre, visar en ny rapport från Jordbruksverket.

Dagens system med vallar och diken klarar inte ens i dag av att svälja allt vatten, menar Per Lindmark biträdande lantbruksingenjör på Jordbruksverkets vattenenhet.

– Vi har redan i dag problem med översvämningar på grund dels av att man redan i dag kan se att klimatet har förändrats, men väldigt mycket också för att det finns ett bristande underhåll. Det är väldigt gamla anläggningar det är frågan om, säger han.

En stor del av det system som i dag finns för att ta hand om allt vatten i Sverige, som diken, vallar och fördämningar av olika slag, är gammalt - inte sällan runt hundra år. Till det kommer att allt mer åkermark i dag bebyggs, där marken inte kan suga upp vattnet på samma sätt, utan där det i stället belastar området omkring desto mer.

Det har redan lett till fler översvämningar. Och värre kommer det att bli med de klimatförändringar som väntas, menar Per Lindmark:

– Det kommer att betyda ökad andel översvämning på delar av åkermarken.

Hur akut är läget just nu?

– Ja, det är ju naturligtvis så att vi har tittat på det här och i ett mer långsiktigt perspektiv så är det viktigt. För när man bygger de här anläggningarna så ska de ju hålla under mycket lång tid, 50-100 år, och då har vi definitivt en tydlig förändring. Men det här har man börjat titta på redan i dag och det är inte bara för klimateffekten utan det är för att vi redan i dag har problem, säger han.

Jordbruksverket föreslår nu en rad åtgärder för att förhindra översvämningar och blötare marker i framför allt västra Sverige.

Det handlar om att dimensionera diken, förstärka vallar, bygga dammar som kan ta emot föroreningar som flyter med vattnet, och även titta över juridiken så att det lättare går att reglera vattenflöden med vattendomar.

Men helt går det inte att skydda sig mot översvämningar och därför måste man också prioritera var vattnet ska få hamna.

– Det kan komma i en stad, över en väg eller över jord- eller skogsbruksområden. Där bör man i framtiden också ha en plan för områden som kanske kan tillåtas att svämma över eller ta emot vatten vid vissa intervaller och då kanske jordbruksmarken kan klara av det här efter ett tag.

Men helt utan översvämningar kommer vi inte att bli?

– Nej, någonstans måste vattnet ta vägen, så är det bara. Det kommer att bli översvämningar, det gäller bara att planera för var man kan ta emot det här vattnet och var det gör minst skada i framtiden, säger Per Lindmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".