Nordiska ländernas flaggor. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Nordenkunskaper viktigare i skolan

Målen betydligt mer omfattande
2:36 min

Kunskaper om våra grannländer blir viktigare i skolan framöver. I den nya läroplanen för grundskolan som börjar gälla nästa höst är målen tydligare och Norden omnämns i fler ämnen än i den nuvarande.

I den nya läroplanen för grundskolan är målen betydligt mer omfattande och detaljerade. Skillnader och likheter i de nordiska språken lyfts fram i svenskundervisningen.

I den nuvarande läroplanen, som generellt är mer luddig, finns bara strävanden om att eleverna ska få erfarenhet av språken.

En nordisk studie för några år sedan visade att grannspråksförståelsen vara dålig hos svenska ungdomar. I geografi ska namn på platser läras ut, medan den nuvarande läroplanen inte alls nämner Norden i geografi.

Birgitta Engman vid Föreningen Norden, som främjar nordiskt samarbete är nöjd. Föreningen har varit med och gjort påtryckningar.

– Jag blev väldigt, väldigt glad över att Norden finns nämnd i de flesta ämnena och mycket mer än i den gamla läroplanen som kom 1994. Och det var ganska magert när det gäller Nordeninnehåll, säger hon.

I samhällskunskap och musik finns också nordiska kunskaper inskrivna i nya läroplanen. Det är också tydligare krav på vilka delar av historien som ska finnas med.

Birgitta Engman anser att kunskaper om grannländerna är viktiga bland annat med tanke på den stora handeln.

– Till exempel exporterar Sverige mer till de nordiska länderna än till USA, och mer än till Tyskland och Frankrike tillsammans. Och vi söker arbete över gränserna, säger hon.

Den norska arbetsmarknaden för unga svenskar kan säkert bli ännu större med mer kunskaper, tror hon. Sebastian Andersson, niondeklassare på Bergviksskolan i Luleå,  kan tänka sig att jobba i Norge.

– På någon fiskebåt eller något sådant där. Det är bra betalt.

Vore det inte bra då om du fick lite mer kunskap om Norge?

– Jag vet inte riktigt det där. Om jag skulle veta vad de haft för kungar så vet jag inte om jag skulle ha så stor nytta av det då.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".