"Bilder på brittiska övergrepp falska"

De bilder som påstås visa hur brittiska soldater misshandlar irakiska krigsfångar är inte äkta. Det hävdade den brittiska regeringen på torsdagen.

”Kategoriskt kan jag säga att fotona inte togs i Irak och att lastbilen de togs i aldrig har varit i Irak”, sade biträdande försvarsministern Adam Ingram.

”Den slutsatsen”, sade han, ”har inte bara militärpolisens utredare kommit till, den har stöd också av oberoende utredare”.

Tvivel kom snabbt
Bilderna som publicerades i tidningen Daily Mirror för två veckor sedan, visade hur, vad som såg ut som brittiska soldater på ett lastbilsflak, misshandlade, förnedrade och kissade på vad som såg ut som en irakisk fånge med en säck över huvudet.

Tvivel om äktheten uppstod snabbt. Många experter ifrågasatte detaljer i dem och utredarna har kunnat spåra bilen de togs i. En bil som alltså aldrig har varit i Irak.

Anklagelser inte undanröjda
Men det faktum att bilderna inte är äkta betyder inte att anklagelserna om övergrepp mot fångar, som tidningen också publicerade från anonyma soldater, är undanröjda.

Utredningen fortsätter både om fotona och om anklagelserna. Regementet det handlar om är samma regemente som har krigsrättsåtal att vänta för en irakiers död i fångenskap förra året.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista