Pressen på sänkt alkoholskatt i Sverige är stor.

Mindre spritförsäljning kan sänka skatter

Systembolagets försäljning minskar kraftigt som en följd av stora införselkvoter och att våra grannländer sänker spritskatten. Den minskade försäljningen är ett hot mot den svenska alkoholpolitiken, säger folkhälsominister Morgan Johansson.

– Vi fortsätter nu att följa frågan månad efter månad och Systembolagets marknadsandel är väldigt viktig. Den är vårt viktigaste intrument för att upprätthålla 20-års gränsen. Men vi vill upprätthålla, i så hög utsträckning som möjligt, de priser som finns idag på alkohol, säger Morgan Johansson.

Folkhälsoministern vill inte sänka spritskatterna frivillligt, men han kan snart tvingas till det.

Danmark har sänkt
För sex år sedan, när det stod klart att de stränga svenska införselreglerna skulle försvinna, gjordes det en priskänslighetsutredning. Den visade att det skulle krävas att en flaska starksprit kostade omkring 140 kronor på Systembolaget för att det inte skulle bli så lönsamt att handla utomlands att svenskarna skulle börja göra det i större utsträckning.

Nu har Danmark och Finland sänkt spritskatterna, de svenska priserna är fortfarande lika höga och som ett brev på posten kommer raset i Systembolagets försäljning.

Svårt avvägningsproblem
Sverige har hamnat i situationen där man tvingas välja mellan höga priser och att ha kvar Systembolaget som det ställe där svensken köper sin sprit.

– Det är självklart så att när Systembolagets andel faller som den gjort så ställs vi inför ganska svåra avvägninsproblem. Det är det vi står mitt uppe i, säger Morgan Johansson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista