V hotar utesluta Lönnroth

Vänsterpartiets partistyrelse försöker nu sätta stopp för sina två tidigare ledares förehavanden. Dels är frågan om Gudrun Schymans feministiska parti en fråga för det verkställande utskottet. Samtidigt riskerar den förre vice ordföranden Johan Lönnroth uteslutning om han inte lämnar sin nybildade förening Vägval Vänster.

Enligt partiledningen ägnar sig Lönnroth åt fraktionsarbete, vars syfte kan vara att bilda ett nytt parti.

– Först och främst måste man kalla saker vid sitt rätta namn och för mig är det klart och tydligt att det är en fraktion och att det är fraktionsarbete de ägnar sig åt, säger den förra partiledaren Ulla Hoffman.

– De har nu en plattform i form av sin ekonomiska förening, de har ett partiprogram och de har helt klart ekonomiska resurser. Allt finns ju om de skulle vilja starta ett parti och bryta sig ur, säger Ulla Hoffman.

Presskonferens upprör
På torsdagsförmiddagen höll Johan Lönnroth presskonferens på vänsterpartiets kansli i riksdagen, något som retade upp flera partikamrater.

Ulla Hoffman satt längst bak i lokalen, utsänd av partiets verkställande utskott, för att höra hur Johan Lönnroth formulerade sig om sitt program Vägval Vänster, som förkastades av kongressen tidigare i år.

Ultimatum för Lönnroth
En annan åhörare på den sällsamma presskonferensen var riksdagsledamoten Kalle Larsson, som också sitter i vänsterpartiets partistyrelse. Han tycker, liksom Ulla Hoffman, att Johan Lönnroth och hans meningsfränder ska ställas inför ultimatum.

– De personer som nu träder fram som företrädare för Vägval Vänster får bestämma sig. Just nu bygger de ett annat parti inom vänsterpartiet. De får antingen fortsätta att bygga det partiet utanför vänsterpartiet eller också får de sluta bygga det partiet och vara kvar inom vänsterpartiet. Det är det val de måste göra nu, säger Kalle Larsson.

Även Gudrun Schymans uttalande i Ekot, att hon kan tänka sig att bli ledare för ett nytt feministiskt parti, har upprört partiledningen. På onsdagen behandlade partiets verkställande utskott frågan och Schymans agerande ska upp på nästa partistyrelsemöte.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista