Vanliga fåglar på väg att försvinna

Många vanliga fågelarter i jordbrukslandskap och betesmarker, som gråsparv och lövsångare , minskar kraftigt. Orsaken är omvandlingen av jordbruket som har minskat födan och möjligheten att hitta boplatser.

– De vanligaste fågelarterna har de senaste trettio åren minskat med 30 procent, säger Åke Lindström, vid zooekologiska avdelningen, Lunds universitet.

Vårens budbärare, sånglärkan, har mer än halverats i antal under de senaste trettio åren.

– En orsak är att man mer och mer har gått över från vårsådd till höstsådd. På våren när lärkorna kommer så växer åkrarna tidigare upp till hög vegetationshöjd. Det missgynnar fåglarna som inte klarar av att föda upp sina ungar i den miljön.

– En annan orsak är att man inom jordbruket försöker hålla tillbaka insekterna och det är ju insekterna som de här fåglarna lever av.

Betesmarker försvinner
I södra Sverige är åkrarna ensartade monokulturer där åkerholmar, buskvegetation och dikeskanter har tagits bort samtidigt som många betesmarker försvinner.

– De fåglar man förknippar med beteslandskapet går det ännu sämre för än för dem som hör till åkerlandskapet. Det gäller till exempel törnskatan, hämplingen, göktytan, gulsparven.

Det här ju en tendens inom hela Europa men finns det något incitament att göra något åt det här?

– Det satsas ju idag en hel del pengar på att återskapa betesmarker eller att hålla betesmarker kvar, till exempel att spara dikesrenar, att hålla kvar växtlighet kring stora stenar och småvatten och buskridåer mellan åkrarna. För fågellivet är de jätteviktiga, säger Åke Lindström, vid zooekologiska avdelningen, Lunds universitet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista