Sista bolagsstämmorna i Invik och Kinnevik

På torsdagen var det sista gången som det hölls bolagsstämmor i Stenbecksfärens båda maktbolag Invik och Kinnevik. Bolagen slås ihop till Investment AB Kinnevik.

På torsdagen var det idel ädel adel bland aktieägarna när stämmorna avlöste varann i en lokal på Skeppsbron i Stockholm. Bokstavligt talat genom de båda ägarfamiljerna Klingspor och von Horn, bildlikt därför att aktieägarna tycks tillhöra finfolket.

En bolagsstämma hos Stebeck är därför inte som vilken som helst. Varje aktieägare som registreras hälsas till exempel personligen välkommen. Aktieägarna som köar för att komma in får ingen medial uppmärksamhet, journalisterna går helt enkelt inte fram för att fråga vad dom tycker, som på andra mer folkliga stämmor.

Och kanske är det just det folkliga som saknas här. Det är påfallande många som talar med nasal östermalmsdialekt och s-ljuden långt fram i munnen, påfallande många diskreta men dyra märkesprylar hänger runt handleder och halsar och höfter, herrskorna har tofs eller metallspänne därfram, och några av aktieägarna i kön talar till och med högt och med förakt om skandalpressen.

Inte heller Christina Stenbeck ville tala med journalisterna idag, så det ville inte riktigt infinna sig, det där folkliga och breda.Snarare är det det privata och uppnästa som dominerar, från aktieägare till företagsledningar.

Och det hela blir än märkligare med tanke på att stenbeckföretagens verksamhet så mycket riktar sig mot det folkliga och mot masspublik. Mobiltelefoner och gratistidningar och breda TV-kanaler.

Efter samgåendet mellan Invik och Kinnevik, som beräknas vara klart den 28 juli, ska PG Gyllenhammar bli ordförande i det nya bolaget, och tanken är väl att han ska dra bort strålkastarljuset från Christina Stenbeck.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista