Svenska lägenheter byggs utomlands

Färdiga lägenhetsmoduler med kök, badrum och all annan inredning byggs i fabriker istället för på tomten. Det är den senaste trenden inom bostadsbyggandet.

Det här prövas i liten skala i Malmö och Stockholm  och eftermosm de här modulerna inte finns i Sverige importeras istället från Tyskland, Polen eller Estland, och monteras sedan här av utländsk arbetskraft.

Svetslopporna sprakar på bygget av 174 studentettor i Huvudsta i nordvästra Stockholm. Lägenhetsmodulerna sätts ihop till flervåningshus ovanpå en gammal parkeringsplats. Stomme och trappphus har byggts på plats med svensk arbetskraft. Nu staplas stålmodulerna av tyska och polska byggnadsarbetare som har varit med från start, från fabriken utanför Wiesbaden i Tyskland där lägenhetsmodulerna har byggts, inretts och målats. T o m en hatthylla har skruvats fast i Tyskland.

Det svenska byggföretaget Arcona som beställt modulerna menar att det här gör byggprocessen effektivare.

Peter Tolf vice VD på Arcona. Som Ekot berättade i går morse tänker flera byggherrar i nya banor för kommande studentboende: flexibla moduler på vatten eller ben.

Studenterna Anita Norrblom. Mikael Lobelius och Kina Johansson vid Stockholms Universitet tycker så här om modulmodellerna:

Självklart tror vi på att det här sättet att bygga i fabrik i förväg sänker kostnaderna säger Peter Tolf. Är det då möjligt att få moduler byggda i Sverige till samma pris ?

Lägenheter byggda i Tyskland, hitkörda på lastbil och uppsatta av tyska byggnadsarbetare, en bild av det nya Europa.                               

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista