"Man får en klump i magen"

Socialtjänstminister Morgan Johansson är upprörd över att det finns stora brister i socialtjänstens hantering av övergrepp på barn. Men han tänker inte agera nu, utan avvaktar en utredning om barnövergrepp som blir klar om ett år.

– Jag tror att det beror på att man kanske inte alltid tar de anmälningar som har kommit in på fullt allvar. Man kanske inte så snabbt får en fullständig bild av vad som har skett. Jag tror att de stora bristerna inte finns på socialtjänstens område, utan på polisens område och samarbetet mellan polis och socialtjänst, säger socialtjänstminister Morgan Johansson.

– Man ska veta att detta är oerhört svåra avvägningar som varje socialsekreterare ofta sitter med. Att veta när ska jag ingripa? När har jag tillräckligt mycket information för att veta? Och hur ska jag göra? Det är kanske det svåraste jobb man över huvud taget kan tänka sig, säger han.

Hur reagerar du själv när du hör om det här?

– Jag har hört om de uppmärksammade fallen som ni har tagit fram. En del av de fallen får man bara en klump i magen av. Jag tycker att det är alldeles otroligt hur man kan behandla barn på det sättet och då talar jag om förövarna, säger Morgan Johansson.

Sätter du igång någonting med anledning av det du har hört här?

– Nej, det gör jag inte eftersom vi har en pågående utredning. Den hanterar just de här frågeställningarna så det vore konstigt att göra ett dubbelarbete och där vet jag att man jobbar väldigt intensivt och aktivt, säger socialtjänstminister Morgan Johansson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".