Mehdi Mohammed Ghezali.

USA informerar om Guantánamofången

I veckan besöker fyra åklagare och poliser USA för att få ta del av material kring den svenske medborgaren Mehdi Mohammed Gehzali som sitter fängslad i det amerikanska fånglägret Guantánamo på Kuba. Ghezalis juridiska ombud Peter Althin hyser inte alltför stora förhoppningar om att resan kommer att leda till något avgörande i frågan.

– Det är bra att det finns en aktion från svenska myndigheters sida. Frågan som jag och många andra ställer oss är bara: Vad leder det till? säger han.

Flera protester
Efter mer än två år känner sig Peter Althin luttrad.

Den så kallade Guantánamogruppen i Sverige har protesterat flera gånger.

Även den svenska regeringen har protesterat flera gånger, men fortfarande sitter 24-årige Mehdi Mohammed Ghezali, som greps under USA:s krig i Afghanistan, inlåst på Guantánamo utan någon form av rättslig prövning.

Oklart vilket material som visas
I februari som lovade den amerikanske utrikesministern Colin Powell sin svenska kollega Laila Freivalds att svenska åklagare och poliser skulle få ta del av amerikanernas material mot Ghezali.

Löftet upprepades när president George Bush träffade statsminister Göran Persson. Men vad det är för ett material som svenskarna nu får se är oklart.

– Får man se hela akten beträffande Ghezali, eller får man bara se utvalda delar? Det vet inte jag och vad det sedan ska leda till kan man också undra över, säger Peter Althin.

Dansk fånge skickades hem
Det har spekulerats kring att polisernas och åklagarnas besök i USA skulle kunna vara ett första steg mot att Ghezali förs över till Sverige.

En dansk fånge från Guantánamo skickades hem till Danmark tidigare i år, efter en överenskommelse mellan den danska och amerikanska regeringen som bland annat innebär att danska myndigheter ”löpande följer” den i dag frigivne mannen som lever ett anonymt liv.

Vågar inte tro på framgång
Alla ärendena kring fångarna på Guantánamo är omgivna med största sekretess och Peter Althin vet idag inte om han vågar tro på någon framgång.

– Det hoppas man ju. Samtidigt så har vi hoppats vid vartenda tillfälle som en svensk regeringsmedlem har träffat sin motsvarighet att nu har det förts ett steg framåt, men det har det faktiskt inte gjort. Man får leva på hoppet, men någon stark övertygelse om det känner jag tyvärr inte, säger Mehdi Mohammed Ghezalis juridiske ombud Peter Althin.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista