Hot mot Victoria under Finlandsbesök

Polisen i Finland har utrett ett säkerhetshot mot kronprinsessan Victoria. Hotet är uppenbarligen utan grund och orsakar inga förändringar i kronprinsessparets pågående Finlandsbesök, uppger Kari Toivanen, chef för Helsingforspolisens våldsbrottsenhet. Den svenska säkerhetspolisen, Säpo, är informerad.

– Vi har känt till uppgifterna om ett påstått hot och vi vet också att finsk polis har bedömt hotet som inte seriöst. För detaljer om det här kommer jag att hänvisa till finsk polis, säger Säpos pressekreterare Patrik Peter.

Hotet kom på måndagskvällen till nyhetsbyrån FNB. Avsändaren hävdade att han kände till ett försök att lönnmörda kronprinsessan och prins Daniel.

Enligt meddelandet skulle någon av ungdomarna vid ungdomscentret Happi i Helsingfors genomföra dådet. Kronprinsessparet besökte centret på tisdagsförmiddagen.

Polisen förhörde under tisdagen en yngre man som misstänks ha skickat meddelandet. Efter förhör tas beslut om fortsatt utredning. Meddelandet hade enligt polisen skickats från ett servicehus i huvudstadsregionen.

Det svenska hovet vill inte lämna några kommentarer.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".