Donald Rumsfeld besökte Bagdad på torsdagen.

Rumsfelds Irakbesök över

USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld har nu lämnat Irak efter ett överraskande blixtbesök i Bagdad på torsdagen. Rumsfeld samtalade med soldater och besökte det ökända Abu Ghuraybfängelset.

Försvarsminister Donald Rumsfeld, general Richard Myers och Pentagons chefsjurister begav sig omedelbart efter den överraskande landningen på Bagdads flygplats till Abu Ghurayb-fängelset.

Där möttes de av den före detta chefen för Guantánamo-fängelset, generalmajor Geoffrey Miller, som nu befordras till chef över fängelserna i Irak.

– Människor ställer sig i kö, år efter år, för att få komma till vårt land från alla länder på jordens yta. Varför gör de det? För att USA är höjdpunkten av frihet och möjligheter. Det är ett storartat land och amerikanerna är ett underbart folk. Vi ska komma igenom den här svåra perioden, försäkrade Rumsfeld inför 500 amerikanska fångvaktare på Abu Ghurayb-fängelset.

Mördaren identifierad
Just innan Rumsfeld lämnade Irak fick han ett viktigt besked från underrättelsetjänsten CIA.

Den man som på en videofilm skär halsen av den amerikanske medborgaren Nick Berg och uppger att det är en hämnd för de amerikanska fängelseövergreppen har identifierats med hjälp av teknisk röstanalys.

Mördaren är den kände terroristledaren Abu Musab al-Zarqawi.

Kongressledamöter kräver att ansvarig avgår
I USA har fokus i själva fängelseskandalen förskjutits till de ansvariga för den militära underrättelsetjänsten som instruerade fångvaktarna.

Flera ledande kongressledamöter från båda partierna krävde på torsdagen att Donald Rumsfelds statssekreterare Stephen Cambone, som är politiskt ansvarig för den militära underrättelsetjänsten ska avskedas.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".