Kerry vill skjuta upp rättegångar

I USA vill demokraternas presidentkandidat John Kerry skjuta upp de planerade krigsrättegångarna mot de sju soldater som åtalats för övergreppen mot irakiska krigsfångar.

Rättegångarna ska inledas i nästa vecka. Kerry försöker nu på olika sätt markera att han står för en annan Irakpolitik än president Bush.

– Om jag vore president skulle vi agera annorlunda i Irak, säger John Kerry och han har efter den senaste tidens avslöjanden om övergrepp mot krigsfångar försökt visa på skillnaderna.

Mest tydligt naturligtvis i att han kräver att försvarsminister Donald Rumsfeld avskedas, något han också gjorde i höstas när han tyckte att Rumsfeld borde gå på grund av vad Kerry menade var ett jättemisslyckande i krigsplaneringen.

Vill ha utredning
På torsdagen sa alltså den demokratiske presidentkandidaten att han vill att de uppmärksammade krigsrättegångarna mot soldater som anklagas för övergreppen skjuts upp.

Kerry beskriver de som ett panikartat försök från Bushregeringens sida att visa omvärlden att den gör något åt problemen, men han anser att det först måste utredas vilka högre upp i hierarkin som var ansvariga för det som hände. 

Kerry menar att de snabba rättegångarna riskerar att sänka moralen bland övriga soldater.

Har kritiserats
För Kerry har den senaste tidens utveckling orsakat vissa problem. Vissa ledande demokrater anser att han varit för tyst i sin kritik och låtit Bushsidan styra debatten, andra menar att han gör rätt i att ligga lite lågt.

Som en av de uttrycker det: det räcker med att se president Bush själv förstöra sina chanser att bli återvald.

Övergreppen är även på andra sätt en komplicerad fråga för Kerry, eftersom han själv som Vietnamveteran kom hem till USA och berättade om grymheter som amerikanska soldater, inklusive han själv, begick i Vietnam.

Otydlig
Samtidigt så påpekas också i debatten att Bush och Kerry faktiskt inte längre skiljer sig så mycket åt i utrikespolitiska frågor, till exempel när det gäller Israel eller för den delen Irak.

Den demokratiske senatorn har visserligen tidigare gjort klart att han vill ha mer hjälp där av FN och omvärlden, men exakt vad det innebär har han varit lite otydlig om. Dessutom är det ju en åsikt som president Bush, av tvång eller fri vilja, nu närmat sig

I valkampen är Bush också medveten om att om en större majoritet av det amerikanska folket ser Irak som ett misslyckade kan det kosta honom presidentposten.

Det är också ett skäl varför han än så länge stödjer försvarsminister Rumsfeld. Om han sparkas skulle det uppfattas som ett bevis för misslyckandet. Det vet naturligtvis inte minst John Kerry.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista