Svenska biståndspengar missbrukas

I flera år har civilministeriet i Moçambique i södra Afrika missbrukat svenska biståndsmedel. Skattepengar från Sverige har gått till dyra bilar, diffusa stipendier och dyrbar sjukvård för politiker.

I januari 2001 beslöt statens biståndsorgan Sida att civilministeriet i Moçambique under en treårsperiod skulle få 44 miljoner kronor i nya svenska biståndspengar.

Redan då fanns det stora oklarheter i ministeriets redovisning av hur man hade använt pengar som man tidigare hade fått. Men det har blivit värre.

Missbruket av pengarna fortsätter och inte bara redovisningarna utan också revisionerna av dem är dåliga och kan vara uppåt två år försenade.

Ministeriet använder pengarna
Civilministeriet har till exempel på eget bevåg köpt in tre Volvobilar och två Toyota landcruisers för 1,3 miljoner kronor av det svenska biståndet. Det var pengarna inte alls avsedda för.

Ministeriet har också på oklara grunder delat ut stipendier och resestipendier för hundratusentals kronor. För en kvarts miljon kronor skickades en skottskadad prominent kommunpolitiker med flyg till Sydafrika för att få sjukhusvård.

Sida har krävt att pengarna ska betalas tillbaka men det struntar civilministeriet i och förra året stoppades därför alla nya svenska utbetalningar dit. Det gav ett annat problem; den meningsfulla verksamhet som drivs med biståndet inom civilministeriets ram, blev nämligen då också utan pengar.

Ingen kontroll
Moçambique är ett av Sveriges favoritbiståndsländer.

Statsbudgeten i landet består till 50 procent av bistånd från utlandet, från Sverige skickas i år 100 miljoner av svenska skattemedel direkt in i budgeten. Vad som händer med de pengarna har Sverige inte någon som helst kontroll över.

Samtidigt visar undersökningar att den redan allvarliga korruptionen i landet ökar.

Biståndspengar stjäls
En svensk konsult, Stefan Sjölander, med lång erfarenhet av Moçambique, skrev förra året i en pessimistisk rapport till Sida att man kan fråga sig om Moçambique leds av en vald regering eller om det helt är genomsyrat av kriminella nätverk.

Biståndspengar stjäls i en omfattning som är ofattbar. Försök att avslöja missdåden möts av organiserade mord som sannolikt är betalda av president Joaquim Chissanos son, konstaterade Stefan Sjölander i sin rapport till Sida.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".