Sydkoreansk president åter i tjänst

Sydkoreas president Roh Moo-hyun som varit avstängd från sitt ämbete i två månader kan återvända i tjänst. Det beslutade en sydkoreansk domstol på fredagen.

En majoritet i parlamentet krävde riksrättsåtal mot presidenten. Han ansågs ha överträtt sina befogenheter, men domstolen underkände parlamentarikernas krav på att presidenten skulle avsättas.

Det märkliga beslut som togs i Sydkoreas parlament för två månader har nu upphävts. Den speciella författningsdomstolen i Seoul underkände kravet på att president Roo Moo-hyun skulle åtalas och ställas inför riksrätt.

Under tiden sedan den 12 mars har president Roh varit fråntagen sina befogenheter. Han har vankat omkring i presidentpalatset och väntat på domstolens beslut. Från och med i dag är han åter Sydkoreas styrande president.

Farligt liv
Sydkoreas presidenter lever farligt. Under de senaste årtiondena har två presidenter hamnat i fängelse. Två tidigare presidenter har tvingats i landsflykt. Park Chung-hee som styrde under hela 1960-talet och 70-talet, mördades på sin post.

Korruption och maktmissbruk har hört till vardagen i den högsta statsledningen i landet.

När en majoritet av parlamentsledamöterna röstade för rättslig prövning mot president Roh visade det sig att beslutsfattarna inte hade den sydkoreanska allmänhetens stöd.

En månad efter politikernas dom mot presidenten hölls parlamentsval i Sydkorea. Det nybildade Uri-partiet som står president Roh nära vann en storseger.

De partier som försökte rösta bort presidenten föll på eget grepp. Det var därför inte överraskande att domstolen nu skulle återupprätta president Rohs anseende. Domstolen prickade honom visserligen, men ansåg att han bara marginellt hade överträtt sina befogenheter när han gav stöd för Uri-partiet i ett anförande inför parlamentsvalet.

Ifrågasatt
Roh tillträdde som president för ett år sedan och har fem år kvar vid makten.

Under det första året som Sydkoreas president har hans maktposition ifrågasatts. Han har haft svårt att få igenom sina förslag, men genom att hans sympatisörer nu har majoritet i parlamentet efter valet i april, bör han i fortsättningen ha större möjligheter att föra fram sina reformförslag.

I morgon lördag ska han hålla ett tal till den sydkoreanska nationen.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista